Tips & nieuws
terug

Tekstcorrectie
U voelt zich onzeker over de kwaliteit van uw teksten? U wilt uw teksten toch zelf blijven schrijven? Neem dan een abonnement op de tekstcorrectiedienst. U stuurt uw teksten per mail toe en krijgt ze gecorrigeerd terug. Neem contact met ons op.

Boeken
Supergestrest? En daar wilt u iets aan doen? Coaching is een mogelijkheid, maar ook boeken kunnen helend en stimulerend werken. Een aanrader is: 'Nooit meer stress. In tien stappen naar een relaxed en gelukkig leven' door Xandria Williams, De Boekerij, Amsterdam, ISBN 90 225 3104. Sla een zweverig hoofdstuk hier en daar over en doe uw voordeel met de rest. Williams gaat uitgebreid in op gezonde en ongezonde denkpatronen. Voor de echte zwartkijker en zenuwpees die zin heeft in een gemakkelijk leven.

Secretaresse gezocht (24 u/week, op 5 dagen, MBO+)
Bestaat ze nog? De secretaresse? De vrouw die er trots op is secretaresse te zijn? Die met verve haar werk uitvoert en niets liever wil zijn dan secretaresse? Die geen behoefte heeft aan vage schaamtitels als 'assistant to the manager' of 'officemanager' maar die stralend zegt: 'ik ben secretaresse!' Zo iemand die er lol in heeft haar collega's te ondersteunen. Die een beetje over je moedert en niet snel van de wijs is. Die je bijstaat met koffie en kopieën. Door je zoveel mogelijk papierwerk uit handen te nemen. Door razendsnel iets uit te typen. Door je te wijzen op een fout die je over het hoofd ziet. Door je streng toe te spreken als je een deadline dreigt te verwaarlozen. Die als een tornado door je kantoor gaat en je al na een halve dag het gevoel geeft dat er orde, rust en regelmaat heerst. Die kan toveren met een pc en het hoofd koel houdt, zelfs al slaat het ding op tilt. Die nauwkeurig is en niet bang voor cijfertjes. Die haar vak serieus neemt, maar wel gevoel voor humor heeft.

Sinds ik op zoek ben naar zo'n dame, is er een wereld voor me opengegaan. Eentje die ik het liefst weer zou willen vergeten. Een wereld van herintreedsters die best wel willen werken, maar wel op mijn voorwaarden. Ik hoef tenslotte niet, want mijn man verdient het geld. Die de mooiste kamer van het pand willen en graag ook een lease-auto. Van vrouwen die 'eigenlijk iets anders willen', maar niet weten wat. Of die dat best weten, maar het niet durven. En die in de tussentijd secretaresse spelen. Met tegenzin.

Natuurlijk vallen zulke dames al tijdens de sollicitatiegesprekken door de mand. Want ze halen het niet bij 'De Secretaresse'. Laten ze maar gauw grafisch vormgeefster worden, of architect of pr-dame. En laten ze met hun handen afblijven van het edele secretaressevak. Een echte secretaresse IS secretaresse. Ze zou niet anders kunnen en ze zou niet anders willen. Ze vindt dat ze het mooiste vak van de wereld heeft en ze staat te popelen om aan de slag te gaan. Ze zou toch niet uitgestorven zijn?

Reageren kan tot 16 februari.

Deze column van Daphne Scheiberlich is ook te lezen in de Kamerkrant van januari 2004.